Savaitgalį, gegužės 27-28 dienomis, vykęs antrasis šių metų Baltijos pulo lygos etapas tapo rekordiniu įvykiu ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos šalių pulo pasaulyje – jis tapo didžiausiu iki šiol šiose šalyse vykusiu pulo turnyru: į jį susirinko net 115 sportininkų iš dešimties skirtingų valstybių. Simboliška, jog šiemet tokį mastą pasiekusios varžybos vyksta tame pačiame Kauno Entry klube, kur ir prasidėjo prieš šešerius metus.

Nuo 2011-ųjų organizuojamos BPL varžybos šiuo metu yra rengiamos Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos pulo federacijų iniciatyva. Lietuvos pulo federacijos prezidentas, varžybų įkūrėjas ir organizatorius Tomas Brikmanis, komentuodamas jų pradžią bei ateities perspektyvas, pasakoja, jog tada, prieš šešerius metus, buvo jaučiamas sportininkų poreikis dalyvauti tarptautinėse varžybose – tuo metu vykstančios Euroturo varžybos nebuvo įkandamos lietuviams finansiškai. Taip kilo idėja sukurti tokią varžybų platformą, kuri būtų skirta Baltijos šalių sportininkams, tam, kad vietiniai žaidėjai galėtų įgauti tarptautinių varžybų patirtį, tačiau jiems netektų dėl to jiems pasijusti sunkiau finansiškai. Ilgainiui projektas išsiplėtė – įvyko etapai Lenkijoje, Baltarusijoje, Suomijoje. Kitais metais BPL žada pasiekti ir Švediją bei Rusiją.

Į antrąjį varžybų etapą taip gausiai susirinkę sportininkai ne tik kovojo dėl geriausiojo vardo, tačiau, kaip ir kiekviename etape, rungėsi dėl reitingo taškų, kurie nulems, kas bus pakviestas dalyvauti finaliniame etape Taline. Dabartinis reitingo vaizdas rodo ir jau patyrusius, ir perspektyviausius pulo žaidėjus. Vienas jų – kylanti jaunoji pulo žvaigždė – 11-metis estas Karl Gnadeberg, kuris šiuo metu yra antrojoje reitingo pozicijoje. Aukščiausią poziciją užimantis lietuvis šiuo metu – Rytis Kavaliauskas.

Turnyre tiek vyrų, tiek moterų ir veteranų grupėse vyko įtemptos kovos, kuriose netrūko nei netikėtumų, nei kontrolinių partijų. Iki ketvirtfinalio vyrų grupėje pavyko prasibrauti kauniečiui, Entry klubo nariui, R. Grikšeliui bei iki pat varžybų finalo be pralaimėjimų žengusiam P. Labučiui. Pastarasis rezultatu 8:2 pralaimėjo tik varžybų nugalėtojui estui D. Grabe, nebe pirmą kartą tapusiam BPL laimėtoju. Trečiąsias vietas užėmė suomiai J. Tanttu ir T. Riipinen.

Moterų ir veteranų grupėje ketvirtfinalius pasiekė E. Jurelevičiūtė ir G. Danilevičius, tapęs bronzos laimėtoju. Visi kiti šios grupės medalininkai – latviai: V. Kleinhofs (3 vieta), V. Belkovs (2 vieta) ir G. Kaminskis (1 vieta).

Šis didžiulis ir tiek sportininkų dėmesio susilaukęs renginys leidžia ir iš po vasaros pertraukos vyksiančiojo trečiojo etapo Rygoje tikėtis panašaus masto varžybų. Ten pradės aiškėti ir Baltijos pulo reitingo lyderiai.